Hashtag
İngiltere Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi, ülkedeki okulların denetimini yapan ve hükümete bağlı Ofsted‘in yetkilerinin, kayıt dışı okullarla mücadele kapsamında artırılacağını açıkladı. Hükümet, eğitim alamayan çocukların belirlenmesi için zorunlu kayıt uygulamasının da yeni düzenlemeyle hayata geçirileceğini söyledi. Yeni Okul Yasası bugün (10 Mayıs Salı günü) Kraliçe II. Elizabeth tarafından okunacak. Bakanlar ise yeni yasayı meclisin gündemine bir sonraki oturumda getirmeyi planlıyor.
BBC’nin haberine göre, Zahawi, yeni düzenlemenin “her çocuğun hak ettiği eğitime erişimini sağlayacağını” ifade ederken, İşçi Partisi vekilleri, Muhafazakar Parti’yi çocukları “yüzüstü bırakmakla” suçladı. Gölge Bakan Bridget Phillipson, hükümetin “çocukların okuldaki deneyimlerini iyileştirmek yerine yapıları takıntı haline getirdiğini” ifade etti. Hükümetin eğitimi iyileştirme ya da eğitim personelindeki azlığı giderme konusunda bir planı olmadığını söyleyen Phillipson, İşçi Partisi’nin öğretmen sayısını 6 bin 500 kişi artırma konusunda önerilerinin olduğunu da sözlerine ekledi.
Kayıtsız her 5 okuldan biri dini eğitim veriyor
Ofsted, kayıt dışı okulları, “Eğitim Bakanlığı’na kayıtlı olmayan, ancak bağımsız (özel) okul tanımına yasal olarak uyan eğitim kurumları” olarak tanımlıyor. Kurumun 2019’da yaptığı bir açıklamaya göre, kayıtsız her beş okuldan biri dinî eğitim (36’sı İslam, 18’i Yahudi ve 12’si Hıristiyan) veriyor. Kayıtsızların bir kısmını ise okula gitmeyen çocuklar için kurulan kurumlar oluşturuyor.
Konuyla ilgili geçen yıl bir açıklama yapan Ofsted, kayıt dışı okulların “kasıtlı olarak” çocukların refahı, emniyeti ve eğitim standartlarını güvence altına alan düzenlemelerin dışında faaliyet gösterdiğini belirtmişti. Kurumdan bir ekip, birkaç yıldır bu okulları belirlemek için çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede bazı okullar kapatıldı.
Ofsted’den Chris Russell’a göre, söz konusu kurumların binaları “güvenli değil ve oldukça pis.” Russell, bu kurumların çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamayacak dar kapsamlı müfredatlara sahip olduğunu belirtti. Halihazırda yürürlükte olan yasanın sahadaki gerçeklerle aynı doğrultuda olmadığını söyleyen Russell, kurumların yasalardaki açıklardan faydalandığını da vurguladı.
Hükümetin yeni tasarısına bir tepki de uzun yıllardır yasa dışı okullara karşı kampanyalar yürüten Humanists UK’den geldi. Grup, yeni düzenlemeden memnun olduklarını açıkladı. Grubun sözcüsü Robert Cann, “Bu planlar, yetkililere gerekli önlemleri almaları için ihtiyaçları olan araçları sağlayacak” dedi.
Öte yandan, hükümet, zorunlu kayıt sistemi sayesinde uygun ve tam zamanlı eğitim almayan çocukların belirlenebileceğini söyledi. Düzenlemeyle birlikte, evde eğitim gören çocukların ailelerinin destek alabilmeleri için yerel makamlara görevler de verilecek. Çocuk Hizmetleri Yöneticileri Derneği’nin 2021’in Ekim ayında yaptığı bir açıklamaya göre, İngiltere’de kayıtlı olarak evde eğitim gören 81 bin 200 çocuk bulunuyor. Ne var ki, söz konusu istatistik, yerel yönetimlerin eksik bilgilendirmeleriyle oluşturulmuştu.
Hükümet, düzenlemede çocukların okula devamlarını sağlamak amacıyla okulların katılımla ilgili bir politika metni açıklamalarının ve ödeneklerle ilgili değişikliklerin yer aldığını açıkladı.
Kraliçe’nin konuşmasında Yüksek Öğrenim Yasası’nın da yer alması bekleniyor. Bu düzenlemeyle ömür boyu kredi hakkı tanınarak bireylerin yeniden eğitim görmeleri için kredi çekmelerinin önü açılıyor.
Kaynak: Brit İş Yaşam TV- https://britisyasam.co.uk/ingiltere-egitim-bakani-acikladi-kayit-disi-okullarla-mucadele-icin-ofstede-ek-yetkiler-yolda/
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur