Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

AMERİKA'DA TRAFİK KURALLARI !!!

Hashtag

Amerika’daki trafik kuralları eyaletten eyalete göre değişse de, Türkiye’deki trafik kuralları arasında bir hayli fark var. Dolayısıyla Amerika’ya gitmeden önce bilinmesi gereken trafik kuralları hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum. Bu bilgilerin daha iyi anlaşılması için bazı maddeleri Türkiye ile kıyaslamak da gerekebiliyor.

Trafik Işıkları

Trafik ışıklarının konumu bizdekinden farklı. Bizde ışıkların yanında durulur, Amerika’da ise ışıklar yolun karşı ucunda, ipe asılı vaziyette. Kırmızıdan yeşile ya da yeşilden kırmızıya geçişlerde, sarı ışıklar bizdekinden daha uzundur.

Yollarda sizi izleyen radarlar, kameralar, elektronik denetleme sistemleri gibi şeyler yok denecek kadar az. Hele merkezi olmayan yerlerde hiç kamera yok ve buna rağmen insana saygı olduğu için herkes trafik kurallarına uyuyor. Yollarda polis de pek göremezsiniz, ama kural ihlalinde bulunursanız arkanızda anında polis belirebilir. Yollarda çok sayıda sivil polis var.

Polisler, yaptığınız hatalara kayıtsız kalmaz ve sinsice arkanızda beliriverir. Böyle bir durumla hiç karşılaşmadık ama böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen sağa çekin, aracınızı durdurun, camınızı açın ve ellerinizi direksiyonda tutarak polisin talimatını bekleyin. Amerika’da polisler serttir ve sizi tehlike olarak algılamamalarını sağlayın.

Dönüşler

Güzergahınız sağa ve sola doğru devam ediyorsa, bir dönüş yapacaksanız, dönüş yapacağınız şeride geçmeniz gerekiyor. Birçok yerde var bu. Önceden şeride girerek trafiğin akıcılığını da engellememiş oluyorsunuz.

Yol şeritleri de dönüşlere göre ayrılmış vaziyette. Düz devam edecekseniz ortadaki şeritlerde, sağa veya sola dönüş yapacaksanız dönüş yapacaklar için ayrılan sağ veya sol şeride geçmeniz gerekiyor. Right Lane Must Turn Right ve No Turn Right on Red gibi uyarılarla karşılaşacaksınız.

Hangi şartlarda geçiş üstünlüklerinin kimlerde olduğunu iyice gözlemlemelisiniz. Dönüşlerde bizde olmayan, dikkat etmeniz gereken levhalar var. Sağa dönüşlerde yol üzerinde kırmızı ışık yanıyor olsa bile sağa dönebileceğinizi, ancak yaya veya araçların gelip gelmediğini kontrol etmenizi isteyen bir trafik levhası bulunuyor. Genelde Yield yazıyor bu tabelalarda. Sağa dönüşler genellikle serbest oluyor, ama yaya yolu üzerinde bir yayanın olmaması gerekiyor. Yayalar her şeyden önemli. Ne olduğunu anlamadığınızda ve kırmızı ışıkta doğal olarak durduğunuzda Amerikalı sürücülerden ne bir selektör, ne bir korna sesi duymadığımızı söylesek şaşırır mıydınız? Bu işareti görünce etraf müsaitse geçebileceğiniz, boşuna beklemenize gerek olmadığı anlamına geliyor.

Sola dönüşlerde de sol ok yeşil olarak yanıyorsa yayalara ve bisikletlilere yol verdikten sonra geçiş yapabiliyorsunuz. Karşıdan gelen araba varsa arabaların tamamı geçene kadar ve yol geçebileceğiniz kadar boşalana kadar beklemeniz gerekiyor, bazen birkaç dakika bile beklemeniz gerekebilir.

Trafik levhaları, yol çizgileri gibi trafiğe etki eden unsurlar bir standart içinde yer aldığından, kuralları bir kere öğrendikten sonra farklı yerlerde ekstra çaba harcamanız gerekmez. Trafiğe dair her şey benzerdir, bu standartlık hata olasılığınız azaltır.

Okul Otobüsleri

Yolunuzda bir okul otobüsü varsa çok daha dikkatli olmalısınız. Okul otobüslerine Amerika’da büyük önem veriliyor. Eğer bir okul otobüsü durağa yanaştıysa muhtemelen öğrenci indiriyordur ve okul otobüsü dururken sizin onu sollamanız bir hatadır. Zaten otobüslerin sol tarafında Stop işareti var. Amerika’daki Stop işaretlerinin önemi bir hayli fazla.

Stop İşareti

Türkiye’de çok önemsenmeyen Stop işaretlerinin Amerika’da önemi fazla. Eğer Stop işareti görüyorsanız yapmanız gereken (yapabileceğiniz demiyorum) şeyler var. Stop işaretinin yol tarafındaki çizgiyi geçmeden full stop yapmak, yani aracı tamamen duraklatmak ve sonra devam etmek. Dur levhalarında durmak bir zorunluluk ve durulmadığı takdirde polisler ceza yazabilir. Bir yol ağzında, farklı yönlere birkaç dur işareti varsa, önce duranın yola önce devam etme hakkı var. Aynı anda Dur işaretine varmışsanız sağdakinin önce geçiş hakkı var, kimi zaman da şoförler anlaşarak birbirlerine yol verebiliyor. Eğer sizde Dur işareti var ve yandan gelen yolda yoksa, siz durmak zorunda olduğunuz için o geçecektir. Önüne atlamak, ondan önce geçmeye çalışmak gibi şeylerden kesinlikle kaçının. Bu sistem şaşırtıcı derecede iyi işliyor ve herkes memnun.

Otoban Çıkışları

Amerika’da otobanlar geniş ve kimi zaman 7 şeride varan yollarla karşılaşabiliyorsunuz. Yolların çıkışları Exit-Numara olarak ifade ediliyor büyük tabelalarda. Çıkacağınız çıkışları kontrol edin, GPS kullanıyorsanız onu dinleyerek takip edin. Çıkışı geçerseniz gideceğiniz noktaya ulaşmak çok zaman kaybettirebilir, özellikle trafik saatlerinde. Ve çıkışa en sol şeritten girmeyin, önceden sağ şeride geçin ve öyle girin. Bazı çıkışlar otoban yolunun solunda da olabiliyor.

Fast Lane

Otoyollarda Fast Lane veya Car Pool adında, trafiği daha akıcı hale getirmek için bir şerit bulunuyor. Şeritlerde karo işaretini görebiliyorsunuz, Eğer aracın içinde bir kişiyseniz bu şeridi kullanamıyorsunuz. İki veya daha fazla kişiyseniz Fast Lane ya da Car Pool adındaki bu şeritleri kullanabiliyorsunuz. Bu şeritlere otobanlarda denk gelirsiniz ve trafik durma noktasındayken yanınızdan hızla akan araçları gördüğünüzde anlayabilirsiniz hangi şerit olduğunu. Yolun en solundadır. İki kişi olsanız bile bu şeritlere bodoslama dalmayın. Çünkü ileride bir yerlerde Exit yoksa bu şerit düz çizgiyle ayrılmış durumda. Düz çizgileri geçmek de yasak. Exit’lara yakın yerlerde şeritler kesik çizgiye dönüşüyor, giriş çıkışı o esnada yapabiliyorsunuz

Araçların Yakın Takip

Önünüzdeki aracı tampon tampona takip etmek tacize girdiğinden böyle bir şey yapmıyoruz. Arabalar arasında mesafe bırakmak gerekiyor. Eğer önünüzdeki aracı geçmek için dibine kadar yaklaşıp selektör yapmak büyük saygısıylık. Yol vermesini bekliyorsunuz ya da şeride göre sollayıp sağlamak normal.

Amerika’da Araba Park Etmek

Amerika’da park kuralları da var. Marketlerin ve büyük AVM’lerin bulunduğu yerlerde park alanları ücretsiz ama şehir içinde park edecekseniz çoğu yerde ücret ödemeniz gerekebilir. Bunu anlamak için park edeceğiniz kaldırımın önceki veya sonraki sokak köşesindeki park tabelalarını ve park otomatlarını incelemelisiniz. Bazı saatler ve günler ücretsiz park edilebilirken, bazı zamanlar da ücret ödemeniz gerekiyor. Ücreti önceden ödeyip fişi ön camdan görünür bir yere yerleştirmeniz gerekiyor. Bazı park alanları da yine tabelalarda belirtildiği üzere saat bazlı. Örneğin maksimum 2 saat aracınızı orada tutabiliyorsunuz. Aksi durumda ceza kaçınılmaz.

Amerika’daki diğer bir park konusu da, her zaman gidiş yönüne doğru parketmek. Park ettiğinizde, park ettiğiniz tarafın önü yolun gidiş yönünde olmalı. Gidip karşı şeridin park alanına, aracın önü geliş yoluna gelecek şekilde park edilmemeli. Park edeceğiniz alanda çizgiler varsa, bu çizgilerin dışına çıkmak da diğer bir ceza sebebi. Aracınızı parkederken aracın tamamı bu çizgilerde olmalı.

. Towntalk
remove_red_eye982

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur