Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ALMANYA'DA ERASMUS VİZE NASIL ALINIR ?

Hashtag

Erasmus Nedir?

Erasmus, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelten bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birlikte ortak projeler üretip hayata geçirmelerine imkan veren Erasmus programı, üniversitelerin kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Almanya Erasmus programının amacı Avrupa’da üniversite ve yüksek öğretimin kalitesini yükselterek, farklı ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda iş birliğinde bulunmalarını sağlamaktır.

Erasmus Ülkeleri Hangileridir?

Erasmus programı ile gidilebilecek ülkeler: Almanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn. 27 Avrupa Birliği üyesi ülke ve A.B. üyesi olmayan fakat Avrupa Ekonomik Alanı içinde yer alan Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasında yer alan Türkiye Erasmus programı içinde yer almaktadır.

Almanya Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?

Üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programı merkezinin kriterlerine göre belirler. Öğrencinin toplam not ortalaması önemli bir değerlendirme ölçüsüdür. Başvurular öğrencinin Erasmus kapsamında bulunan yüksek öğrenim kurumuna yapılır. Ancak üniversitenin Erasmus üniversite beyannamesine sahip olması gerekir. Öğrencinin okumakta olduğu üniversitenin ve gideceği üniversitenin Erasmus kapsamında olması şarttır. Her üniversite Erasmus başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi takvimine göre düzenler. Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumu Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının kriterlerine göre öğrenci seçmesini yapar ve başvuruları kabul eder.

Almanya'ya Erasmus programı çerçevesinde öğrenim görecek T.C. vatandaşları tarafından, Almanya erasmus vizesi başvurusunda bulunurken Almanya Konsolosluğu'na, Almanya Erasmus Vizesi için gerekli belgeler sunulmalıdır. Almanya Konsolosluğu tarafından belirlenmiş bu belgelerin güncel olmasına dikkat edilmelidir. Bazı evrakların orijinal olması zorunluluğu vardır. Almanya vizesi için gerekli evraklar, Almanya'ya gidiş amacına uygun hazırlanıp Almanya Konsolosluğu'na sunulmalıdır. Tüm belgelerin asılları ile ikişer adet fotokopileri Almanya Konsolosluğu'na sunulmalıdır. Türkçe belgelerin Almanca diline tercüme edilmiş olarak buşvruru evraklarına koyulmalıdır.

Almanya Erasmus Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Uzun süreli vize talep formu (İmzalamanız yeterli olacaktır)

Pasaport: Almanya turistik vize başvurularında kullanılacak pasaportlar son 10 yıl içerisinde çıkarılmış, ziyaretçinin Almanya seyahati dönüşü sonrası en az 3 ay geçerliliği olan ve vize basım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için yan yana en az 2 boş sayfası bulunan, deforme olmamış olmalıdır.

2 adet biyometrik fotoğraf: Almanya turistik vize başvuru işlemlerinde kullanılacak fotoğraflar; 3 adet, 3,5x4,5 cm ölçülerinde, Almanya vize başvuru sahibinin güncel halini temsil eden, maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olmalıdır.

Diploma (Kişinin mezun olması halinde)

Öğrenci belgesi veya transkript (Kaşeli, imzalı ve güncel)

Muvafakatname (18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı) Noter tasdikli Muvafakatname ve Almanca tercümesi ve Tüm gelir kanıtlarının aslı ve 2 fotokopisi

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Eğitim programı sertifikası

Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar

Konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar

Seyahat sağlık sigortası; 30 bin € teminatlı, uluslararası geçerliliğe sahip

Otel ve uçak bileti rezervasyonu

Almanya Erasmus Vizesi İçin Gereken Evraklarla İlgili Açıklamalar

İkamet müsadesi başvuru formu: Almanca olarak doldurulmuş, Almanya vize başvurusu için ibraz edeceği evraklarda beyan edeceği bilgileri destekleyen, başvuru sahibi tarafından imzalanmış iki nüsha ikamet müsadesi başvuru formu. Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; kişi tarafından doldurulacak ikamet müsadesi başvuru formunun imza bölümünü ebeveynlerin ikisi de imzalanmış olmalıdır.

Almanya’daki Üniversitenin Dilekçe yazısı aslı ve fotokopisi: Yazı, eğitim süresini ve hangi şehirde olduğunu içermesi gerekmektedir

Lütfen Dikkat!

Ebeveynler tarafından verilen taahhütname, Federal Eğitim Teşvik kanununda belirlenen garanti oranına göre düzenlenmeli ve ödemeyi garanti etmelidir.

Verilen taahhütün ödenebileceğine dair ebeveynlerin maaşlarının yattığı hesap cüzdanları, mal varlığının bulunduğu hesap cüzdanı ve ödeme gücünü gösteren tüm maddi ve gelir durumunu gösteren evrakların aslı ve 2 fotokopisini ibraz etmelidir. (Gelir evrakların tercümesine gerek yoktur). Ayrıca taahhütnameyi veren kişinin imzası noter tarafından tasdik edilmelidir.

Erasmus Programı Dışında Almanya’ya Eğitim Amaçlı Gidenlerden İstenen Belgeler

Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli)

Öğrenci belgesi (Güncel, imza ve kaşesi olan)

2 adet biometrik yeni fotoğraf (35x45 ölçülerinde, beyaz fon arkalı, güncel)

Kimlik fotokopisi ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Aile ve adres bilgilerini içeren)

Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçük olması halinde, anne, baba imzalı, orjinal belge)

Öğrencinin başvurusunu gerçekleştirdiği okuldan aldığı kayıt kabul belgesi

Öğrenciler için sponsor olacak velilerin hazırlaması gereken evraklar:

İşveren ise;

Sponsor yazısı (Şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş kaşe ve imzalı)

SGK hizmet dökümü

Güncel şirket evrakları (Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri)

Banka hesap dökümü (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)

Çalışan ise;

İşveren yazısı (İşveren tarafından, şirketin antetli kağıdına, konsolosluğa hitaben, kişinin bu iş yerinde çalıştığını belirten kaşe ve imzalı)

Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)

Güncel tarihli şirket evraklarınız (Orjinal faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, sicil gazete fotokopileri)

SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (kaşeli ve imzalı)

Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)

Banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte)

Devlet Memuru ise;

Çalışma ve resmi izin belgesi (Bağlı bulunulan kurumdan alınmış)

Görev kimlik kartı fotokopisi (Ön ve arka yüz)

Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)

Banka hesap özeti (En az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte /belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)

Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)

Emekli ise;

Sponsor yazısı (Konsolosluğa hitaben, sponsor olunacağı ve yakınlık derecesi belirtilmiş, ıslak imzalı)

Maaş bordrosu (Son 3 aylık, imza ve kaşeli)

Banka hesap özeti (Son 3 aylık, en az 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte /belge orjinal ıslak kaşeli olmalı)

Emeklilik kartı fotokopisi

Almanya Staj Vizesi İçin Neler Yapılması Gereklidir?

Almanya’da staj yapacağınız süre 90 günü aşmayacak ise, Schengen vizesi için başvurmanız gerekmektedir. Vize başvurusu için talep edilen belgeler, asılları ve birer adet fotokopileriyle birlikte ibraz edilmelidir. Almanya’da staj yapacağınız süre 90 günden fazla ise, ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Ulusal vize başvurusu için talep edilen belgeler, asılları ve ikişer adet fotokopileriyle birlikte ibraz edilmelidir.

Almanya Staj Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Almanya Schengen Vize Başvuru Formu: Bir adet başvuru formu (90 günü aşmayacak seyahat sürelerinde Schengen Vizesi için) veya 2 adet (90 günü aşacak seyahat sürelerinde ulusal vize için) Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru formları

İkamet Yasası’nın 55. maddesine göre gerekli ek belge (başvuru sahibi tarafından imzalanmış)

Pasaport

2 adet vesikalık fotoğraf

Sağlık sigortası: 90 günü aşmayacak seyahat süresi için: Seyahat sağlık sigortası 90 günü aşacak seyahat süresi için: SGK’nın yurt dışı sağlık sigortası belgesi. Bu tür sigortaya dahil olmadığınız takdirde, tüm ikamet süresini kapsayacak bir seyahat sağlık sigortası

Stajın hangi kurum aracılığıyla yapıldığına dair belge:

AB teşvik programlarıyla gerçekleştirilen stajlar için (örnek: AB Yerleştirme ve Eğitim Programı çerçevesinde ERASMUS Stajyerleri/Bursiyerleri): Türkiye’de eğitim gördükleri üniversiteden staj göreceklerine dair belge

Türkiye’de yükseköğrenimine devam eden öğrencilere 2. sınıfın sonunda sunulan staj imkanı için: İş Bulma Birimi’nden (ZAV), aracı olduğunu gösterir belgenin aslı. Not: Yabancı uyruklu üniversite öğrencileri, eğitim gördükleri bilim dalı ile yakından ilgili olan bir alanda Almanya’da 12 aylık bir süreye kadar staj yapabilirler.

Uluslararası bir değişim programı çerçevesinde yapılan stajlar için, aracı olan kurumun stajı belgeleyen yazısı (örnek AIESEC, BVMD, Cultural Vistas gGmbH, DAAD-IAESTE, DAAD-RISE, KOBy/Hochschule Coburg, KOOR FH BaWü, Schorlemer Stiftung des Deutschen Bauernverbands, Steuben-SchurzGesellschaft)

Staj sözleşmesi (ERASMUS stajyerleri için: “Learning Agreement for Traineeships”, tüm sayfaların imzalanmış olması gerekmektedir). Staj sözleşmesinin henüz ibraz edilemediği durumlarda, Almanya’daki işveren tarafından hazırlanan staj teyit yazısı. Bu belge staj ücretinin yanı sıra vize başvurusu esnasında staj sözleşmesinin neden ibraz edilmediğine dair bilgi içermelidir.

Başvuru sahibinin güncel olarak Türkiye’de hangi işle meşgul olduğuna dair belgeler (öğrenci belgesi, iş sözleşmesi vs.) Bu belgeler Almanca tercümeleriyle birlikte ibraz edilmelidir.

Almanya’da kalacağı süre boyunca geçimini ne şekilde sağlayacağına dair belgeler (örnek: Stajyerin burs aldığını, burs miktarını ve burs alacağı dönemi gösterir belge)

Pasaport İadesi

Alman Konsolosluğunun, başvurunuz hakkında karar vermesinin ardından pasaportlar iade edilmektedir. Vize başvurunuzu doğrudan dış temsilcilikte gerçekleştirdiğiniz takdirde, pasaportunuzu sadece söz konusu temsilcilikten teslim alabilirsiniz. Sizin gidip teslim alamayacağınız durumlarda, bir yakınınızı pasaportu sizin adınıza almak üzere yazılı olarak yetkilendirebilirsiniz. Bununla ilgili vekaletnameyi doldurarak, yetkilendirdiğiniz kişiye, pasaport tesliminde ibraz etmesi için, vermeniz gerekmektedir.

Vize Reddi

Vize başvurunuz reddedildiği takdirde, bunun çeşitli sebepleri olabilir. Ret sebeplerini, tarafınıza gönderilen cevap yazısında bulabilirsiniz. Vize başvurunuzu eksiksiz, seyahat amacınız hakkında net olan ve denetlenebilir belgeler ibraz etmek suretiyle her zaman yenileyebilirsiniz.

. Towntalk
remove_red_eye297

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur