Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ALMANYA'DA YAŞTAN DOLAYI EMEKLİLİK !

Hashtag

1. YAŞTAN DOLAYI EMEKLİLİK 👴👵

1.1. Yaş dolayısıyla genel emeklilik❗

Almanya’da yaştan dolayı emeklilik için;

• 65 veya 67 (1947’de ve daha sonra doğanlar için 2012 yılından 2029 yılına kadar kademeli olarak yükseltiliyor) yaşını doldurmuş olmak ve

• 5 yıllık (60 ay) bekleme (asgari sigortalılık) süresini tamamlamak

gerekmektedir.

5 yıllık bekleme süresini tamamlayamayan sigortalıya veya geride kalanlara sigortalının ödediği işçi payı sigorta primleri iade edilir.

1.2. Uzun süreli sigortalılar için emeklilik ❗

Sigortalılar bu emeklilikten halen geçerli yaş sınırı olan 65 yaşını doldurmadan, aylıkta kesinti olması şartıyla faydalanabilmektedirler. Bunun için;

• 63 yaşını doldurmuş ve

• 35 yıllık bekleme süresini tamamlamış olmak

şartları aranmaktadır.

Bu emekli maaşında 65 yaş doldurulmadan aylık bağlatılmak istenirse ayda yüzde 0,3 kesinti yapılır. Kesinti yapılmaması için 45 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanması gerekir.

1.3. Ağır engelliler (Doktor raporları esas alınarak Sosyal Bakım Daireleri-Versorgungsamt- tarafından verilen en az % 50 işgücü kayıp belgesi) için emeklilik ❗

Kesintisiz emeklilik için aşağıdaki şartlar aranır:

• 63 yaşını doldurmak

• Emeklilik başlangıcında ağır engelli olarak resmen tanınmış ve

• 35 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak.

Bu emeklilik aylığından her ay için % 0,3 oranında kesinti yapılması şartıyla zamanından önce 60’ıncı yaş doldurulduktan sonra da faydalanılabilinmektedir. Toplam kesinti en fazla % 10,8 oranında olmaktadır.

Ağır engelliler, ikametleri Almanya’da ya da Avrupa Birliğine üye ülkelerden birinde olan ve en azından % 50 engelli sınıflandırılması yapılan kişilerdir.

Kazanılmış hak çerçevesinde, 16 Kasım 2000’den önce 50 yaşını dolduran ve 16 Kasım 2000’de Sosyal Kanun’un IX’uncu Kitabı’nın 2’nci maddesinin 2’nci fıkrasınca ağır engelli olarak tanınmış ya da bu tarihte geçerli yasalara göre mesleklerini göremez ya da işgücü kaybına uğramış olan kişiler, 60 yaşını doldurduklarında ağır engelliler için öngörülen kesintisiz emeklilik aylığından faydalanabilmektedirler.

Ağır engellilere bağlanan yaş dolayısıyla emeklilik uygulamasında yaş sınırı kesintisiz aylık alabilmeleri için 1952’de ve daha sonra doğanlar için kademeli olarak 63’ten 65’e çıkartılmaktadır.

1.4. İşsizlik veya yaş dolayısıyla kısmi çalışanlar için emeklilik ❗

1 Ocak 1952’den önce doğmuş sigortalıların bu emeklilikten kesintili olarak faydalanabilmeleri için;

• 60 yaşını tamamlamaları,

• 15 yıllık bekleme süresini doldurmaları,

• Emeklilik müracaatında son 10 yılda sigorta yükümlülüğü bulunan bir iş ya da faaliyette en az sekiz yıl zorunlu prim ödemiş olmaları ve

• Emeklilik müracaatında işsiz olup, 58 yaşını doldurduktan sonra toplam 52 hafta işsiz kalmış olmaları ya da emeklilik başlangıcında asgari 24 ay yaş itibariyle kısmi çalışma uygulamasından faydalanmış olmaları

gerekmektedir.

Sigortalılar, bu emeklilikten şimdiye kadar en erken 60 yaşını doldurmaları halinde faydalanabiliyorlardı. Bu yaş sınırı 2006’dan 2008’e kadar kademeli olarak 60’dan 63’e yükseltilmiştir. Ocak 1946 doğumlular bu emeklilik hakkından en erken 60 yaş ve bir ayı doldurduktan sonra, Şubat 1946 doğumlular en erken 60 yaş ve iki ayı doldurduktan sonra vs. Aralık 1948 ve daha sonra doğanlar en erken 63 yaşında bu emeklilikten faydalanabilmektedirler. Emeklilik aylığının bağlanması, bu yaş sınırından önce istenerek kesinti yapılması kabul edilse bile prensip olarak artık mümkün olmamaktadır.

1 Ocak 2004’ten önce iş ilişkilerini sona erdirmeyi kararlaştırmış olanların (örneğin yaşlılıkta kısmi çalışma ya da fesih anlaşması), ya da o gün itibariyle işsiz ya da çalışmıyor olan sigortalıların kazanılmış hak kapsamında erken emeklilik yaş sınırı yükseltilmemektedir.

Sekiz yılı zorunlu sigorta primi ödenmiş olması gereken 10 yıllık zaman dilimi, özellikle zorunlu prim ödemesi yapılmayan işsizlik dönemlerinin emeklilik hesabına dahil edilmesi gibi nedenlerden ötürü sigortalının yararına olmak üzere uzatılmaktadır.

24 takvim ayı boyunca kısmi çalışılmış olması, yaşlılıkta kısmi çalışma uygulamasından faydalanılması anlamına gelmektedir. Burada İş Ajansı’nın teşvik tedbirlerinden yararlanılıp yararlanılmaması ölçü alınmamaktadır.

1.5. Kadınlar için yaş dolayısıyla emeklilik ❗

1952’den önce doğmuş kadınlar aylıktan her ay için % 0,3 oranında kesinti yapılması koşuluyla isterlerse emekli olabilmektedirler. Bunun için aşağıdaki şartlar aranmaktadır:

• 60’ıncı yaşını doldurmak,

• 15 yıllık bekleme süresini tamamlamak ve

• 40 yaşını doldurduktan sonra on yıldan fazla bir süre sigortalı bir iş ya da faaliyet için zorunlu sigorta primi ödemiş olmak.

Bu yaşlılık maaşı 65 yaşının doldurulmadan alınmak istenirse kural olarak ayda yüzde 0,3 oranında bir kesinti yapılır.

1.6. Madenciler için emeklilik ❗

Uzun yıllar yeraltında faaliyet gösteren madenciler için yaşlılık aylığı

• 60‘ıncı yaşın doldurulmuş ve

• 25 yıllık (300 takvim ayı) bekleme süresinin sürekli yer altında çalışılması

hallerinde bağlanır.

31.12.1951 tarihinden sonra doğmuş sigortalılar için yaş haddi kademeli olarak 62 yaşa çıkartılmaktadır.

Madenci aylığı 50 yaşın doldurulmasından sonra da bağlanabilmektedir. Bunun için;

• 50’inci yaşın doldurulmuş olması,

• 25 yıllık bekleme süresinin tamamlanmış olması ve

• madencilik faaliyetiyle (ana meslek) ekonomik olarak eşdeğer bir işte çalışılmaması ya da eşdeğer serbest bir işle iştigal edilmemesi

gerekmektedir.

. Towntalk
remove_red_eye527

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur