Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

FRANSIZ VATANDAŞI OLMAK İSTEYENLER DİKKAT !!

Hashtag

Fransız vatandaşı olmak isteyenler, işte A’dan Z’ye tüm yapmanız gerekenler!

Fransa’da son dönemde oturum kartları için istenen şartların ağırlaştırılacağının açıklanması, uzun süredir Fransa’da yaşayan yabancıları vatandaş olma isteklerini artırıyor. Peki Fransız vatandaşlığına geçmek isteyenler neler yapmalı? İşte tüm detaylar:

Fransız hukukuna göre yabancıların Fransız vatandaşlığına geçmesi için iki ayrı seçenek bulunuyor. Bir Fransız vatandaşıyla evlenerek vatandaş olunabileceği gibi, Fransız toplumuna uyum sağlandığı kanıtlanarak da vatandaşlık hakları elde edilebilir.

Bir Fransız vatandaşı ile en az 4 yıl evli kalırsanız Fransız vatandaşlığına başvurabilirsiniz.

Ancak;

Evlendiğinizden beri kesintisiz 3 yıl boyunca Fransa’da yasal olarak ikamet ettiğinizi kanıtlayamazsanız ya da; Fransa dışında yaşıyorsanız ve eşiniz Fransız Konsolosluğu’na yurtdışında yaşadığını kayıt ettirmemişse vatandaşlığa başvurmak için 5 yıl beklemeniz gerekir.

Fransa’da ikametinizin yasal olması gerekiyor. Eğer hakkınızda halen geçerli olan sınır dışı etme kararı varsa ya da Fransa topraklarına girmeniz yasaklanmışsa başvurunuz reddedebilir.

Fransa dışında evlendiyseniz, evliliğiniz Fransız makamlara bildirilmelisiniz.

Evlendiğiniz günden beri eşinizle kesintisiz olarak birlikte yaşadığınızı kanıtlamanız lazım.

Yeterli seviyede Fransızca bilgisine hakim olmak vatandaşlığa geçmek için en önemli şartlardan birisi: Başvuru dosyanızda B1 seviyesinde Fransızca bildiğinizi kanıtlayan DELF diploması ya da İçişleri Bakanlığı’nın Entegrasyon dili olarak Fransızca (FLI) öğretmeye yetkin saydığı bir kurumdan alınmış iki yıldan eski olmayan bir sertifika eklenmeniz gerekir.

Adli sicilinizin temiz olması: Fransız devletinin menfaatlerine aykırı bir davranıştan ya da bir terör eyleminden dolayı aleyhinde mahkeme kararı olanlar veya herhangi bir sebepten dolayı 6 ay hapse mahkum edilenler Fransız vatandaşı olamaz. Hakkınızda bir af kararı çıktıysa ya da mahkumiyetiniz adli sicil kağıdınızın 2 numaralı nüshasında (bulletin n° 2) görünmüyorsa vatandaşlık için başvurabilirsiniz.

Gerekli belgeler :

Fransız vatandaşlığına başvuracak kişinin oturum kartı ve pasaportu

Fransız vatandaşı olan eşin nüfus cüzdanı

Başvuracak kişinin Türk Konsolosluğu’ndan alınan doğum kayıt belgesi (acte de naissance)

Evlilik cüzdanının aslı ve fotokopisi, Fransa dışında gerçekleşen evlilikler için Fransız Konsolosluğu’na yapılan evlilik bildirgesi

Vatandaşlık için başvurduğunuz makama giderek evliliğinizin gerçek olduğuna dair eşinizle birlikte imzalayacağınız mektup

Çocuklarınızın doğum kayıt belgeleri, ortak vergi beyannamesi (avis d’imposition), tapu, kira kontratı, kira makbuzu, banka hesabı gibi evliliğinizi ve birlikte yaşadığınızı kanıtlayan her türlü belge

Fransız vatandaşı olan eşin, evlilik gerçekleştiği anda da Fransız vatandaşlığına sahip olduğuna dair her türlü belge

Başvuran kişinin Fransızca seviyesinin yeterli düzeyde olduğunu kanıtlayan belge

10 yıldan az süredir Fransa’da yaşıyorsanız, Türk makamları tarafından verilmiş son 10 yılı kapsayan sabıka kaydının aslı ve Fransızca tercümesi

Daha önce evlendiyseniz, boşandığınızı ya da dul kaldığınızı kanıtlayan resmi belge

Oturum kartı, başvuru alındı belgesi (récéppisse),iş sözleşmesi, maaş bordrosu, elektrik faturası gibi başvuran kişinin Fransa’da aralıksız ve düzenli olarak en az 3 yıldır yaşadığını kanıtlayan her türlü belge

Nasıl başvurulur? :

Fransa’da bağlı olduğunuz valilikten, Fransa dışında ise bulunduğunuz yerdeki Fransız Konsolosluğu’ndan alacağınız başvuru formuna yukarıda sayılan belgeleri ekleyerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

2 – Uyum süreci yoluyla vatandaş olmak istiyorsanız:

Fransa’ya ve Fransız toplumuna uyum sağladığınızı kanıtlayarak da vatandaş olabilirsiniz. Başvuru şartları genel olarak Fransa’da yasal ve kesintisiz ikamet etmeyi, Fransız toplumuna entegre olmayı ve adli sicilin temiz olmasını gerektiriyor. Ancak, yabancıların Fransız vatandaşlığına geçmesi Fransız idare hukuku tarafından bir hak olarak görülmüyor. Yani tüm şartları yerine getirseniz bile başvurunuz reddedilebilir.

Başvuru şartları :

Kişinin başvurudan önceki 5 yıl boyunca Fransa’da yaşamış olması gerekir.

Ancak;

En az 2 yıl lisans, yüksek lisans ya da doktora alanında Fransa’da eğitim alan kişiler için ve bilimsel, ekonomik, sanatsal, sportif ya da sosyal faaliyetleri Fransa’ya katkı sağlayabilecek yabancılar için bu bekleme süresi 2 yıla indirilmiştir.

Gönüllü olarak ya da askerlik hizmeti kapsamında Fransa için bir savaşta savaşanlar; sundukları olağanüstü hizmetlerle Fransa ulusal çıkarları için çalışanlar; Fransa’da mülteci statüsünde bulunanlar ve anadili Fransızca olan bir ülkede en az 5 yıl Fransızca eğitim alanlar Fransız vatandaşlığına başvurmak için beklemek zorunda değildir.

Fransız vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin 18 yaşından büyük olması kuraldır. Ancak ebeveynlerinden biri Fransız vatandaşlığına geçmiş olan ve Fransa’da 5 yıl boyunca yaşamış olan çocuklar da Fransız vatandaşı olmak için başvuru yapabilir.

Fransız vatandaşlığının, başvuracak kişi için özellikle mesleki ve ailevi anlamda çıkar teşkil etmesi gerekir. Yani eşi ve çocukları Fransa dışında olan birinin başvurusu reddedilebilir.

Başvuru anında oturma izni sahibi olmak gerekir. Fransa’da kaldığı süre boyunca çeşitli sebeplerle kısa süreler için kaçak durumuna düşmek, başvuran kişinin başvurusuna etki etmez. Ancak, hakkında sınır dışı etme kararı çıkmış ya da Fransa’ya girme yasağı olan kişilerin başvuruları kabul edilmez.

Değerlendirmede en dikkat edilen noktalardan biri kişinin mesleki anlamda Fransa’ya entegre olmuş olmasıdır. Başvuru anından ziyade, Fransa’da bulunan tüm süre boyunca kazanılan mesleki kariyer değerlendirilir. Başvuru anında sahip olunan iş sözleşmesinin türü (CDD, CDI ya da Interim) önem teşkil etmez. Kişinin sabit ve düzenli bir gelire sahip olması yeterlidir.

Başvuran kişi, eğitim düzeyi ve gelirine göre yeterli derecede Fransızca biliyor olmalıdır. 65 yaşından büyük kişilerin, gerekli kurumlardan Fransızca bildiklerine dair bir belge alması gerekir. Yapılacak mülakatlarda kişilerin dil bilgisi seviyeleri değerlendirilir.

Başvuru sahibi Fransa Cumhuriyet değerlerine ve toplumuna uyum sağladığını kanıtlamalıdır. Fransa tarihi, toplumu ve kültürü hakkında ilkokul mezunu bir çocuk kadar bilgi sahibi olması gerekir. Yapılacak mülakatlarda kişilere Fransa ile ilgili genel kültür soruları sorulabilir.

Kişinin Fransız devletine olan sorumluluklarını yerine getirmesi ve Fransız yasalarına uyması gerekir. Vergilerini düzenli ödemeyenler, Fransız devletinin menfaatlerine aykırı bir davranıştan ya da bir terör eyleminden dolayı aleyhinde mahkeme kararı olanlar ya da herhangi bir sebepten dolayı 6 ay hapse mahkum edilenler Fransız vatandaşı olamaz.

Gerekli Belgeler:

Valilikten alınmış ve elle doldurulmuş iki adet başvuru formu

Geçerli oturum kartının arkalı önlü fotokopisi

Pasaport fotokopisi

Doğum kaydı (acte de naissance)

Başvuru sahibinin anne ve babasının doğum, evlilik tarih ve yerlerinin bildirilmesi için Türkiye’den ya da Türk Konsolosluğundan alınacak vukuatlı nüfus kayıt örnekleri ya da bunları içeren çok dilli belge (Formül A belgesi)

Pasaport fotokopisi

Evli ya da dul iseniz:

Evlilik cüzdanınızın fotokopisi yada konsolosluktan verilen, medeni halinizi belirten çok dilli belge (Formül B belgesi)

Çocuklarınız var ise: her çocuğun doğum kaydı ve öğrenci belgeleri

Ev sahibi iseniz tapu; kiracı iseniz kira kontratı, kira makbuzları, son 3 aya ait elektrik faturaları

Birlikte başvurmuyorsanız, eşinizin oturum kartının fotokopisi, eşinizin neden sizinle birlikte başvurmadığını açıklayan bir mektup, bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler varsa onların oturum kartları

Askerlik durumunuzu açıklayan belge

10 yıldan az süredir Fransa’da yaşıyorsanız,

Türk makamları tarafından verilmiş son 10 yılı kapsayan sabıka kaydının aslı ve Fransızca tercümesi

Son vergi beyannamesi ve son 3 yıla ait tüm vergi borçlarınızı ve ödemelerinizi belirten, vergi dairesinden alınan P.237 vergi bordrosu

Son 3 ayda çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf

Devletten herhangi bir sosyal yardım (kira, çocuk yardımı) alıyorsanız, bunları kanıtlayan belgeler

Çalışıyorsanız:

Son 3 yıla ait iş sertifikaları

Maaşınızı, görevinizi ve işe başlangıç tarihinizi belirten geçerli iş sözleşmesi

Son 3 aya ait maaş bordroları

İş arıyorsanız:

İş bulma kurumuna kayıtlı olduğunuza dair belge

ASSEDIC kararı

Son 3 aya ait işsizlik maaşı belgeleriniz

Son 3 yıl boyunca çalıştığınız yerlere ait belgeler

Tüccar ya da esnafsanız:

Bağlı bulunduğunuz meslek odasına kayıtlı olduğunuza dair belge (K-Bis)

Şirketin statüsü

Şirketin son 3 yıllık bilançosu

Vergi bordrosu

Serbest meslek sahibi iseniz:

Son 3 yıllık gelirlerinizi kanıtlayan belgeler

Mesleğinizle ilgili yaptığınız her türlü resmi kayıt ve bildirime dair evrak

Emekli iseniz:

Emekli kartınız

Son emekli maaşınıza dair bordro

Başvurunuzu teslim ettikten sonra kişisel ya da ailevi durumunuzda (boşanma, evlenme, doğum, taşınma gibi) herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, başvuru formunda bunun için ayrılmış sayfayı doldurarak en kısa zamanda dosyanızı inceleyen kuruma ulaştırmanız gerekir.

Süreç:

Eksiksiz bir şekilde tamamladığınız başvurunuzu alan valiliğin yada Fransız Konsolosluğu’nun dosyanızı teslim ettiğinize dair belgeyi elden yada posta ile vermesi ile vatandaşlık için gerekli prosedür resmen başlamış olur.

Valilik ve emniyet görevlilerinin verdiğiniz bilgi ve belgelerin doğruluğunu, evliliğinizin gerçek olup olmadığını araştırmasının ardından dosyanız İç İşleri Bakanlığı’na yollanır.

Kararını açıklamak için en fazla bir yıl süresi olan bakanlığın olumlu cevap vermesi durumunda kişi kararın açıklandığı andan itibaren Fransız vatandaşı sayılır. Başvurana verilen karar örneği ile Fransız kimlik kartı ve pasaportu çıkartılır. Bakanlığın vatandaşlık başvurusunu reddetmesi durumunda gerekçeli kararı alan başvuru sahibi 6 ay içinde bu karara itiraz etme hakkına sahiptir.

Başvuru ücreti: Dosyanıza gerekli tüm belgelerin yanı sıra 55 Euro’luk bir pul eklemeniz gerekir.

Bunlara dikkat edin:

Dosyanıza koyduğunuz Türkçe belgelerin yeminli tercüman tarafından Fransızca’ya tercüme edilmiş olması gerekiyor. Belgelerin tercüme edilmiş hallerinin mutlaka orjinali dosyaya konmalı.

Adınızı bir Fransız ismi ile değiştirmek ya da bir Fransız ismi ekletmek isterseniz bunu da başvuru formunda belirtmeniz gerekir.

Medeni ve kişisel bilgilerinize dair belgeleri Türkiye’deki nüfus müdürlüklerinden aldığınız takdirde, belgelerin arkasına orijinal olduklarına dair uluslararası damga anlamına gelen apostil vurulması gerekiyor.

İstenilen belgelerden bazılarını dosyaya eklenme olanağı olmaması durumunda, bu durumun bir mektupla açıklanması gerekir.

ÇOCUKLARIN FRANSIZ VATANDAŞLIĞINA GEÇMESİ:

Göçmen ailelerin Fransa’da doğan çocukları maalesef otomatik olarak Fransız vatandaşlığına sahip olamıyor. Ancak yaşlarına ve Fransa’da yaşadıkları süreye göre kendilerine farklı kolaylıklar sağlanıyor.

13-16 yaş aralığındaki çocuklar: Anne babası Fransız vatandaşı olmayan, ancak kendisi Fransa’da doğan ve 8 yaşından beri Fransa’da yaşayan 13-16 yaş aralığındaki çocuklar vatandaşlığa başvurulabilir. Bağlı bulunulan yerdeki adliyeye yapılacak başvuru 6 ay içinde cevaplanır.

16-18 yaş aralığındaki çocuklar: Göçmen anne babaların Fransa’da doğmuş çocukları 16 yaşına geldiklerinde Fransa’da yaşıyorlarsa ve 11 yaşından beri kesintili ya da kesintisiz olarak en az 5 yıl Fransa’da ikamet etmişlerse vatandaşlığa başvurabilirler. Ailenin iznini gerektirmeyen başvuru, bağlı bulunulan adliyeye yapılır. 6 ay içinde cevap gelir.

18 yaşını dolduran çocuklar: Göçmen ailelerin Fransa’da doğmuş çocukları 18 yaşına geldiklerinde Fransa’da yaşıyorlar ise, 11 yaşından beri kesintili ya da kesintisiz olarak en az 5 yıl Fransa’da ikamet etmişlerse otomatikman Fransız vatandaşı olurlar. Herhangi bir idari karara gerek yoktur. Ancak kimlik ve pasaport çıkarılabilmesi için adliyeye başvurup Fransız olduğuna dair bir belge almak gerekir. Bu başvuru sırasında 11-18 yaşları arasında en az 5 yıl Fransa’da yaşadığını belgeleyecek karneler, okul kayıt evrakları ya da varsa iş sözleşmelerinin ibraz edilmesi gerekir.

Kaynak: www.arti33.com

. Towntalk
remove_red_eye323

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur