Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

UKRAYNA-TÜRKİYE UÇUŞLARI HAKKINDA !!

Hashtag

Türkiye’den özellikle ilk kez yurtdışına çıkmak isteyenlerin vizesiz ve kimlikle seyahat kolaylığından ötürü çoğunlukla tercih ettiği bir ülkedir Ukrayna.

İlk olmasından ötürü genellikle uçak bileti alma ve havaalanlarında bulunma aşamasında bazı sorular kafalara takılmaktadır.

Ukrayna şehirlerinin adlarının yazılması sırasında İngilizce latinizasyon, Türkçe latinizasyon ile şehrin adının Ukraynaca veya Rusçadan gelmesine göre farklılıklar da bulunmaktadır. Mesela Kharkiv, Harkiv, Harkov şeklinde kullanımlara denk gelebilirsiniz. O nedenle uçak bileti web sitelerinde bulamazsanız diğer yazılışı deneyiniz.

Unutulmaması gereken bir diğer noktada seyahat edeceğiniz zamanda bazen sezon etkisi, bazen havaalanının tamirat gibi nedenlerle geçici olarak faaliyette bulunmaması yahut uçak şirketinin o havaalanına uçuşları durdurması nedeniyle uçuş bulunmayabilir.

Ayrıca haftanın değişen günlerinde sefer olabileceği gibi, farklı günlerde farklı sayıda sefer olması da mümkündür. Tarifeler mevsime göre de değişebilmektedir.

Türkiye’den Ukrayna’ya yapılan uçuşlar ortalama olarak 2 saat sürmektedir. Odessa uçuşları biraz daha kısadır.

Türkiye’den uçuş yapılan Ukrayna şehirleri:

Şehir adı – Diğer yazımlar (şehrin Ukraynaca yazılışı)

Kiev – Kyiv (Київ)

Dnipro – Dnepr – Dneprpetrovks (Дніпро)

Harkov – Harkiv, Kharkiv (Харків)

Herson – Kherson (Херсон)

Lviv – Livov (Львів)

Odessa – Odesa (Одеса)

Zaporoje – Zaporijya – Zaporijiya (Запоріжжя)

Hepsini her mevsimde uçuş yapılan listede göremeyebilirsiniz. Aktarmalı olarak da geçmek mümkündür. Özellikle Kiev, Lviv ve Odessa’ya her daim sefer bulunur.

Ukrayna uçak bileti alabileceğiniz firmalar ve uçuş yapılabilecek havaalanları

Bu bölümde sadece direkt seferler bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi duruma göre seferler ve tarifeler değişebilmektedir. Uçuş firmalarının sitelerinden ayrıca kontrol edilmelidir. Direkt sefer olmayan durumlarda iç hat uçuşları ile bağlantılı olarak da bilet alabilirsiniz. Seferler karşılıklı olarak yapılmaktadır. Genel uygulamada giden aynı uçak, tekrar aynı noktaya dönmektedir.

Bazı firmalar önceden web sitelerine kullanıcı girişi yapılınca rezervasyon imkanı da vermektedir.

Özellikle Türk Havayolları ile Ukrayna Havayolları bazı seferleri ortak düzenlemektedir. O nedenle bilet alırken her iki firmanın sitesinde de farklı fiyatlar görebilirsiniz. Ucuz olanı tercih ediniz, aslolan bileti nereden aldığınız değil, uçuşu hangi firmanın gerçekleştirdiğidir.

Şunu unutmayınız. Bilet fiyatları uçuş gününe yaklaştıkça artar. Genel kural olarak ne kadar erken alırsanız o kadar ucuz alma şansınız vardır. Ayrıca sezonsal olarak da aynı noktadan noktaya başlangıç bilet fiyatları değişiklik gösterebilir. Aynı uçuşu tek yön 60 dolara da, aldığınız zamana göre 600 dolara da yapabilirsiniz.

Internet sitelerinden biletler kredi kartı, debit kart gibi ödeme yöntemleri ile satılmaktadır. Eğer nakit almak durumundaysanız acenteleri tercih etmelisiniz.

Türk Hava Yolları Ukrayna Seferleri

İstanbul – Kiev

İstanbul – Harkov

İstanbul – Herson

İstanbul – Lviv

İstanbul – Odessa

Türk havayolları web sitesi: thy.com

Pegasus Havayolları Ukrayna Seferleri

Ankara – Kiev

İzmir – Kiev

İstanbul – Lviv

Pegasus havayolları web sitesi: flypgs.com

Ukrayna Havayolları Ukrayna Seferleri

Ankara – Kiev

İstanbul – Kiev

İzmir – Kiev

Ukrayna havayolları web sitesi: flyuia.com (Türkçe seçeneği yoktur)

Onur Havayolları Ukrayna Seferleri

İstanbul – Odessa

Onur havayolları web sitesi: onurair.com

Ukrayna’ya Charter Uçuşlar

Ukrayna‘ya yaz sezonunda Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir gibi noktalardan karşılıklı olarak charter seferleri de yapılmaktadır. Bu biletler genel olarak acenteler aracılığıyla satıldığı için, o kanal üzerinden alabilirsiniz. chartershop.com.ua sitesinden de Ukrayna’ya ve Ukrayna’dan yapılan charter seferleri kontrol etme olanağınız bulunmaktadır. Bilet satışı da yapılmaktadır. Ancak acenteler üzerinden almanızı tavsiye ederiz.

Ukrayna uçak bileti satan, karşılaştırma yapan diğer siteler

Uçak biletini sadece havayollarının web siteleri değil aynı zamanda fiziksel turizm ve bilet acenteleri ya da internet bilet acenteleri de satmaktadır. Türkiye’de enuygun, obilet, biletall, turna, tickets gibi çok sayıda online bilet satış sitesi üzerinden alabileceğiniz gibi skyscanner, momondo gibi pek çok siteden de uçak bileti fiyatları ile alakalı karşılaştırmaları yapabilirsiniz. Bilet almadan önce karşılaştırma yaparak bazen aynı bileti çok daha ucuza alma şansını kaçırmayınız.

Ukrayna’ya yapılan uçuşlarla ilgili nelere dikkat edilmelidir?

Havaalanına uçuş saatinden 2 saat evvel gitmeye gayret edin.

Yurtdışı uçuşlar için havaalanlarına daha erken gitmelisiniz. Her firma, havaalanı farklı zaman belirtse de 1 saat öncesinde işlemleri bitirmeniz iyi olur. Aynı anda çok fazla uçuş olduğu saatlerde hem havaalanı girişi, hem bagaj işlemleri, hem de pasaport geçişlerinde çok sıra bekleyebilir, uçuş kapısı uzak belirlenirse çok fazla yürümek zorunda kalabilirsiniz. Özellikle İstanbul’da.

Türkiye’den çıkarken Türk vatandaşları yurtdışı çıkış harcı da ödemektedir. O nedenle pasaport kontrolü öncesi bu harcı yatırıp pulu almayı unutmayınız. Yoksa pasaport kontrolünden geçemezsiniz.

Havaalanına gitmeden önce rötar kontrolü yapın

Çok seyrek bile olsa özellikle kış günlerinde seferlerde rötar ve sefer iptalleri sözkonusu olabiliyor. O nedenle havaalanında beklememek için gitmeden önce hem firmanın web sitesinden, hem de havaalanının web sitesinden ayrı ayrı uçuş durumunu kontrol ediniz. Firmalar genel olarak SMS ya da email yoluyla bu bildirimleri yaptıklarını söyleyseler de, yaşanmış örnekleri dikkate alınca ek kontrolü muhakkak yapınız. 1-2 saatlik rötarlar neyse de, 5-6 saatlik ve daha uzun rötarlar can sıkıcı olabiliyor.

Online Check-in ve Bagaj İşlemleri

Uçağa bineceğinize dair belge olup aynı zamanda hangi koltukta oturacağınızın belirlendiği işlemdir. Bazı uçuşlarda koltuk sayısından fazla bilet satılabildiği için ne kadar erken yaparsanız o kadar iyidir. Hangi uçuş sınıfından bilet aldığınız ve bagaj haklarınıza dikkat ediniz. Kapı kapanmadan önce check-in ve bagaj işlemlerini bitirmelisiniz; aksi takdirde uçağa binemezsiniz.

Ukrayna havayollarında bagaj işlemleri tecrübelerimize göre yavaş yürüdüğünden daha erken gidin

Havaalanına gitmeden önce online check-in yapınız. Genel uygulama uçuş saatinden 24 saat önce başlamak üzere internetten, mobil uygulamalar üzerinden online check-in yapabilirsiniz. (Bazen 48 saat de olabilir)

Bazı firmalar (mesela Ukrayna Havayolları) havaalanında yapacağınız check-in işlemi için ayrıca ücret talep etmektedir. O nedenle online check-in yapıp kağıda basmanız ya da akıllı telefon ekranında bulundurmanız gerekmektedir.

Bazı firmalar online check-in de otomatik koltuk atayıp değiştirmek istediğinizde ek ücret talep edebilir. (Ukrayna havayolları ve Pegasus Havayolları gibi)

Bazı havaalanlarında online check-in kapalı olabilmektedir. Havaalanında yapmalısınız. Online olarak yapmak istediğinizde web sitesinde bu belirtilir, telaşlanmayın.

Bazı firmalarda ve bazı havaalanlarında bagaj işlemlerini kendiniz otomat cihazlarla yapabilmektesiniz

Eğer bagajınız varsa, uçuş firmasının ve uçuş sınıfınızın sınırlarına dikkat ediniz. (20, 23 kg gibi) aşan miktar için ayrıca ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca her bagaj için 32 kg’ı geçemez gibi üst sınırlar vardır.

Kabin bagajlarında da firma ve uçuş sınıfına göre boyut ve kg sınırı olmaktadır. (8, 12 kg gibi)

Bagaj hakkı bazı firmalarda ayrıca satılmakta olup, bilet alma aşamasında, sonradan veya havaalanında alabilirsiniz. Tabi her gecikmede fiyatlar artabilmektedir.

Check-in bileti üzerinde uçuş kapısı, oturacağınız koltuk numarası, uçağa yolcu almaya başlama saati yazmaktadır; bunlara dikkat ediniz.

Siz check-in yaptıktan sonra bile uçuş kapısı ve saati değişebilir, o nedenle bilgilendirme ekranları ve anonsları takip ediniz.

Pasaport Kontrolü

Pasaport kontrolünden geçmek bazen uzun sürdüğü için check-in bileti üzerindeki uçağa biniş saatine dikkat ederek bu aşamaya geliniz. Yurtdışı çıkış harç pulunu öncesinde yatırmış olmayı unutmayın.

Pasaport kontrolü sonrasındaki biniş alanına geçiş aşamasında son bir arama yapılmaktadır. Üzerinizde bulunan mont ve kaban türü kıyafetleri, metalleri, bozuk para, çakmak, telefon, kemer gibi x-ray geçişinde ötebilecek tüm şeyleri tamamen çıkarmalısınız. Çantanızda notebook varsa onu görünür şekilde çıkartmalısınız, hatta açtırabilirler. Eğer ayağınızda bot varsa bunu çıkarttıracaklardır. Eğer yanınızda su veya sıvı varsa bunu çöpe atacaklardır.

Ukrayna uçuşlarında yemek servisi var mı?

Ücretsiz yemek ve ikramları Türk Hava Yolları dışında yapan yoktur. Diğerleri sadece business sınıf uçuşlara vermektedir. Firmalar bilet alma aşamasında yemek seçimi konusunda yol göstermektedir. Önceden yemek tipini seçebilir, ücreti ödeyebilirsiniz. Yahut uçak içinde kredi kartı veya çeşitli para birimleri ile ödeme mümkündür. Unutmayın ki havaalanları ve uçak içlerinde yiyecek ve içecekler daha pahalıdır. Eğer bütçeniz müsait değilse bu gibi havayollarının uçuşlarında uçağa tok gelmeniz ya da yanınıza sıvı olmayan yiyecek almanız iyi olur.

Eğer Ukrayna’ya kimlikle seyahat ediyorsanız

Öncelikle bilet alma aşamasında pasaport numarası yazan bölüme TC kimlik numarasını yazmalısınız. Ülkeden çıkarken kimliğinizi göstererek çıkabilirsiniz. Ukrayna’ya girişte ise özel bir form doldurmalısınız. Bunun için Ukrayna’ya çipli kimlik kartı ile seyahat yazımızı okuyunuz.

Kaynak: www.ukrhaber.com

. Towntalk
remove_red_eye2138

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur