Hashtag
Bir hayat kurtarmaya çalışırken yaşamını yitiren kahraman Türk genci Mustafa Alptuğ Sözen”in adı kazanın gerçekleştiği metro istasyonuna verildi.
GÜRSEL KÖKSAL
Kahraman genç Mustafa Alptuğ Sözen, adının bir hayat kurtarmaya çalışırken kendi hayatını yitirdiği yere verilmesiyle bir kez daha ölümsüzleşti..
Frankfurt’ta geçtiğimiz yıl 13 Kasım’da meydana gelen feci kazanın ardından günlerce gündemde kalan “Ostendstrasse” istasyonu, bundan sonra “Alptuğ Sözen Station” adıyla birlikte anılacak.
Geçen kasım ayında meydana gelen kazada, demiryoluna düşen bir kişiyi kurtarmaya çalışırken yaşamını yitiren 17 yaşındaki öğrenci Mustafa Alptuğ Sözen’in adının yer aldığı tabela ve yaptığı kahramanlığın anlatıldığı kitabe levhası törenle açıldı. Acılı ailesi, okul ve çocukluk arkadaşlarıyla, başından beri bu istasyona kahraman gencin adının verilmesi için çaba gösteren Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ve Alman Demiryolları’nın (Deutsche Bahn) Hessen Sorumlusu Dr. Klaus Vornhausen’in de katıldığı hüzünlü törende, Mustafa Alptuğ’un olağanüstü fedakarlığının unutulmayacağı vurgulandı.
Frankfurt’un en işlek metro istasyonlarından “Alptuğ Sözen Station – Ostendstrasse”nin orta katındaki büyük salona yerleştirilen kitabe levhasında şu sözler yer alıyor:
“Mustafa Alptuğ Sözen. 15 Ocak 2001’de doğdu, 13 Kasım 2018’de yaşamını yitirdi. Tam burada kahramanlığını ve medeni cesaretini kanıtladı. Raylar üzerine düşmüş yardıma muhtaç bir insanı kurtarmaya çalışırken kendi yaşamını yitirdi. Ostendstrasse Metro İstasyonu, tüm zamanlar boyunca onun adıyla anılacaktır.”
Konuşmasına törene katılanları Türkçe selamlayarak başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Feldmann, “Bugün sadece Sözen ailesi, Türk toplumu için değil, tüm Frankfurt için büyük bir gün. Bugün burada zor durumdaki birine yardım etmek isteyen bir insanı anıyoruz. Alptuğ’u, kahramanlığıyla anıyoruz. Binlerce insanı sarsan bir öyküyü anıyoruz” dedi. Ailenin yaşadığı büyük acıyı “paylaşmaya çalıştıkları”nı vurgulayan Feldmann, istasyona Alptuğ’un adının verilmesi talebiyle yürütülen imza kampanyasına binlerce insanın destek verdiğini vurguladı.
Karartı: Dünyayı iyiler değiştirebilir!
Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı da yaptığı konuşmada “Mustafa Alptuğ, bu dünyada çok az insanın gösterebileceği türden bir fedakarlık göstererek, büyük bir insanlık örneği sergilemiştir. Bu davranışıyla dünyayı iyilerin değiştirebileceğini ve iyiliğin hakim olduğu bir dünyanın herkes için ne kadar yaşanabilir bir yer olacağını da göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu olarak böyle bir vatandaşa sahip olmanın gururunu yaşıyorum” dedi.
Frankfurt Büyükşehir Belediyesi ve Alman Demiryolları’na kahraman gencin adını istasyona vererek, fedakarlığını takdir ettikleri için teşekkür eden Karartı şöyle devam etti:
“Bununla sadece Mustafa Altuğ Sözen’in hatırasını değil, aynı zamanda geride bıraktığı ailesini, yakınlarını ve bütün Türk toplumunu onurlandırmış oldular. Böyle bir iz bırakarak ve ölümsüzleşerek ayrılan bir evlada sahip olmak da herkese nasip olacak bir durum değil. Sevgili Ejder Bey, sevgili Yasemin Hanım, değerli Sözen ailesi, evladınızla ne kadar gurur duysanız azdır. Ben dahi sadece onun dahil olduğu bir toplumu temsil eden bir başkonsolos olarak bu gururdan payımı alıyorum. Ve Mustafa Alptuğ Sözen’in aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.”
Alptuğ Sözen’in kahramanlığının kendilerini çok etkileyip, sarstığını vurgulan Alman Demiryolları Temsilcisi Dr. Klaus Vornhusen de “Alptuğ Sözen bir hayat kurtardı. Onun hayatının son anlarında bir başka insan için yaptıklarına hayranlığımız ve saygımız bizi burada biraraya getirdi” dedi. Altuğ’un olağanüstü bir yardımseverliği, ona layık bir biçimde anabilecek bir yöntem bulabilmek için Frankfurt Belediyesi ve Sözen ailesiyle görüş birliğine vardıklarını belirten Vornhausen, İstasyon adı değiştirmenin çok sıradışı, istisnai bir uygulama olduğunu hatırlattı ve “Umarım onun adının istasyona eklenmesi ve anısına açılan kitabe levhasıyla büyük acınıza küçük bir teselli sunabilmişizdir” dedi.
Sözen ailesini temsilen konuşan Avukat Fatih Zingal da acılarını paylaşan herkese, özellikle de bu süreçte kendilerini yanlız bırakmayan Alman Demiryolları’na, Başkonsolos Karartı’ya ve Başkan Fedmann’a teşekkür ettikten sonra şöyle devam etti:
“Mustafa Alptuğ bir kahraman. O, insanlık ve yardımseverlik için bir örnek insan olarak anılarda yaşayacak. Bizim sizlerden tek isteğimiz onu unutmamanız. Onun yokluğunu hep hissedecek, onu ve anısını her zaman kalbimizde taşıyacağız.”
Mustafa Alptuğ Sözen’in üyesi olduğu Hanau Milli Görüş Cemaati’ni temsil eden Din Görevlisi Murat Bozkurt da “Bir insanın hayatını kurtaran, tüm insanlığı kurtarmış gibidir” dedi ve kahraman genç için dua okudu.
Üniversiteye hazırlanıyordu
Hanau’da ailesiyle birlikte yaşayan lise mezunu Mustafa Alptuğ Sözen, kimya dalında yüksek ögrenim görmek amacıyla Frankfurt’taki bir kimya laboratuvarda okul stajı yapıyordu. 13 Kasım 2018 günü eğitim sonrasında Hanau’ya dönmek üzere Ostendstrasse İstasyonu’nda metro treni bekleyen Alptuğ, o sırada raylar üzerine düşen ve aşırı alkollü olduğu daha sonra anlaşılan bir kişiyi kurtarmak üzere hemen demiryolu üzerine atlamış ve onu kenara çekmeye çalışırken, gelen trenin altında kalmıştı. Alptuğ’un kurtardığı kişi ağır yaralı, o sırada yardıma geldiği öğrenilen bir diğer kişi de hafif yaralı olarak hastaneye kaldırılmış ve hayatta kalmışlardı.
İstasyonda güvenlik kameraları olmadığı için önce kazanın nasıl olduğu henüz tam olarak anlaşılmamışken, bu konuda sosyal medyada duyarsızlık ve saygısızlık içerikli paylaşımlar görüldü. Olayı sorumsuz bir gencin tren rayları üzerindeki cesaret denemesi olarak değerlendirip, eleştirel, alaycı paylaşım yapanlar, kazanın gerçek boyutlarının öğrenilmesinin ardından ortadan kayboldular. Bu arada kazanın ardından raylar üzerindeki kurbanların görüntüleri de paylaşılmıştı. Yakınlarının “Demek ki o anda istasyonda başka kişiler de vardı. Bu insanlar raylar üzerindeki insanlara yardıma koşacaklarına, telefonlarıyla çekim yapıp, paylaşmayı tercih etmişler. Yardım etselerde evladımız hayatta olacaktı” diye tepki göstermesine yol açan bu paylaşımlar da gerçekler ortaya çıkınca görülmez oldular. Geride sosyal medyanın insanlık açısından ne denli tahrip edici, acımasız, haksız olabileceğine dair izler bırakarak…
Alptuğ’un kahramanca davranarak yaşamını yitirdiği bilgisi resmen kesinleşince de bu kez sosyal medyada tam tersi paylaşımlar egemen olmuş, binlerce kişi mesajlarıyla ailenin acısına ortak olmaya çalışmıştı.
Alptuğ, önce Hanau’da ve daha sonra da Türkiye’de büyük katılımla gerçekleşen cenaze törenlerinin ardından toprağa verilirken, hem doğduğu, hem de yaşamını yitirdiği yerlerde onun anısının bu fedakarlığına layık bir biçimde yaşatılabilmesi de konuşuluyordu.
Yakınları, arkadaşları, başta Frankfurt ve Hanau’daki yabancılar meclisleri olmak üzere çeşitli kurumların gündeme getirdiği önerilerden bir bölümü aradan geçen süre içinde kabul edildi. Örneğin Hanau şehri, ona kentin “Altın Onur Plaketi”yle teşekkür etmeye karar verdi.
Onun kahramanlığını sembolize eden bir anıtın öğrenim gördüğü okulun ya da kentteki bir büyük parka dikilmesi için görüşmeler sürüyor. Bu arada adını taşıyan bir futbol turnuvası başlatıldı.
Hanau Yabancılar Meclisi’nin Almanya’nın en yüksek resmi nişanı olan “Federal Liyakat Nişanı” (Bundesverdienstkreuz) ona “ölümünden sonra” verilmesi için yaptığı başvuru Frankfurt Yabancılar Meclisi (KAV) tarafından da desteklendi. Bu başvuruyla ilgili kesin şimdiye kadar bir karar verilmedi.
Aynı şekilde KAV’ın ona Hessen eyaletinin “Medeni Cesaret Madalyası” verilmesi yolundaki başvurusu da henüz sonuçlanmadı.
Bu arada Mustafa Alptuğ’un toprağa verildiği Sözen ailesinin memleketi Nazilli’de bir parka onun adı verildi.
Binlerce imza toplandı
Beş yıl önce meydana gelen bir olayda saldırıya uğrayan iki kız çocuğunu korumaya çalışırken öldürülen üniversite öğrencisi Tuğçe Albayrak’ı anma amacıyla kurulan “Tuğçe Albayrak Derneği”, kazanın meydana geldiği istasyonun adının “Alptuğ Sözen İstasyonu” olarak değiştirilmesi için internette imza kampanyası başlatmıştı. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann’ın ve Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu’nun desteklediği kampanyaya kısa zamanda 56 binin üzerinde insan destek vermiş, böylece Alman Demiryolları’nın bu istisnai kararı almasının yolu açılmıştı. İnatla bu kampanyayı yürüten derneğin kurucusu ve Tuğçe Albayrak’ın ağabeyi Doğuş Albayrak, başlangıçta kendilerine karşı çıkanların itirazlarına binlerce kişinin imzalı katılımıyla en iyi cevabın verildiği görüşünde.
http://www.egazete.de/frankfurt-kahraman-genci-unutmayacak/
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur