Hashtag
Almanya Vatandaşlığı
Almanya'da yaşayan yabancı uyruklu göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçişlerini düzenleyen birden fazla yasa bulunmaktadır. Almanya’ya geliş nedeni, oturma süresi veya oturma izni statüsü gibi kriterler yabancı uyruklu göçmenin Almanya vatandaşlığına geçiş sürecinde belirleyicidir.
Almanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
-Dilekçe
Almanya vatandaşlığına geçme işlemlerinde başvuru sahibi , ikamet edilen yerin Vatandaşlık Dairesine başvurarak gerekli dilekçe formunu (Antrag auf Einbürgerung) şahsen alarak doldurmalıdırlar. Aile bireyleri Alman vatandaşlığına geçecekse 16 yaşını doldurmuş her bireyin müstakil dilekçe vermesi gerekmektedir.16 yaşını doldurmuş her yabancı bizzat dilekçe vermelidir. 16 yaşından küçüklerin başvuruları ebeveynleri tarafından yapılmalıdır. Yabancı kişi başvuru öncesinde vatandaşlık dairesine gidip Almancasının yeterli olup olmadığını öğrenebilmektedir.
Dilekçeye eklenecek belgeler:
- Doğum belgesi,
- Kazanç belgeleri: Son 3 aylık maaş kağıdı ve fotokopisi,
- İşsiz ise işsizlik parası ya da yardımı aldığına dair belge ve fotokopisi,
- Pasaport ve pasaportunda kayıt bulunan sayfalarının birer fotokopisi,
- Evlenme cüzdanı ve üzerlerinde kayıt bulunan sayfaların birer fotokopisi,
- Daha önce boşanma olmuşsa ise buna ilişkin mahkeme kararı ve Almanca tercümesi,
- Yeterli Almanca bilgisini kanıtlayan diploma veya okul belgesi,
- Varsa çocukların okul karneleri
Dilekçe verildikten, verilen belgelerin tam ve doğru olduğu tespit edildikten sonra başvuru sahibi Anayasaya bağlılık belgelerini şahsen imzalamalı ve yeterli Almanca bilgisinin olduğuna dair dil sertifikasını ibraz etmelidir.
Başvuru sahibi yeterli Almanca bilgisi olduğunu gösterir sertifikaya sahip değilse, vatandaşlık dairesi tarafından sınava tabi tutulur. Vatandaşlık dairesindeki memur başvuru sahibi ile örneğin Alman vatandaşlığı, dilekçedeki sorular vb. üzerine kısa bir söyleşi yapmaktadır. Bu sınavın birinci bölümünü oluşturmaktadır. İkinci bölümde başvuru sahibi günlük gazeteden seçilmiş kısa bir metni okuyup, anladığını anlatmak zorundadır. Vatandaşlık talebinde bulunan kişinin Almanca bilinmediği sonucuna varılırsa kişinin vatandaşlık talep dilekçesi geri alınır ve kişi yeterli seviyeye gelene kadar Almanca kursuna gider.
Dilekçe verildikten ve yeterli Almanca bilgisi tespit edildikten sonra Vatandaşlık Dairesi diğer işlemleri tamamlar. Bu işlemler genellikle 10-12 haftalık bir süre içerisinde (bazı bölgelerde daha uzun) tamamlanır ve başvuru sahibine Alman Vatandaşlığına alınacağına dair “Teminat Belgesi” (Einbürgerungszusicherungurkunde) verilir. Belgenin geçerliliği 2 yılla sınırlandırılmıştır. Bu sürenin bazı hallerde uzatılması mümkündür. Türk vatandaşlığından çıkışın mümkün olmadığı, aşırı düzeyde maddi zarara yol açacağı veya sağlık nedenleriyle çıkış işlemleri takip edilemeyeceği ispatlandığında, çıkış işlemi süreci söz konusu olmayacağından, sadece istisnai durumlar için geçerli olan çifte vatandaşlığın kabulü ile Alman vatandaşlığına geçilmesi mümkün olabilmektedir.
Alman vatandaşlığı teminat belgesi alındıktan sonra vatandaşlık başvurusunda bulunan kişinin “Türk Vatandaşlığından Çıkma İzin Belgesi”nin, Almanca çevirisiyle birlikte Alman Vatandaşlık Dairesine vermesi gerekmektedir. Alman Vatandaşlık Dairesi, çıkış izni belgesi ile birlikte, aradan geçen zaman içinde başvuru sahibinin koşullarında bir değişiklik olup olmadığını değerlendirdikten sonra, Alman vatandaşlığına geçiş işlemini sonuçlandırır ve 6-8 hafta içerisinde Alman vatandaşlığı belgesini (Einbürgerungsurkunde) başvuru sahibine vermektedir.
Alman kimlik belgesi ve pasaport çıkartmak için Einbürgerungsurkunde belgesi gereklidir. Vatandaşlık talebinde bulunan kişi tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra ayrılmak istediği vatanın konsolosluğuna giderek vatandaşlıktan çıkış işlemlerini yerine getirmeli ve vatandaşlıktan çıkış belgesini edinmelidir.
Doğumdan Çifte Vatandaşlar: Doğumdan, anne veya babanın sahip olduğu vatandaşlığa dayanılarak kazanılan vatandaşlıklar, ebeveynlerin farklı vatandaşlıklara sahip olmalarıyla yasal “çifte” vatandaşlığa yol açmaktadır. Örneğin, annesi Alman vatandaşı, babası Türk vatandaşı bir çocuk, iki vatandaşlık sahibi olarak dünyaya gelmektedir. Bu kişi için hiç bir zaman vatandaşlığın seçimi söz konusu olamaz. Bu yoldan çifte vatandaşlığı kazananlarla, isteğe bağlı olarak çifte vatandaş olanların durumu farklıdır. Ayrıca 01 Ocak 2000 tarihine kadar hem Türk, hem de Alman vatandaşlığını elde etmiş olan vatandaşlar yasal olarak çifte vatandaştırlar.
İsteğe Bağlı Olarak (Yere Bağlı) Çifte Vatandaşlar (18 ile 23 Yaş Arası Seçim Zorunluluğu): En az sekiz yıldır yasal olarak Almanya’da ikamet eden anne veya babanın çocuğu doğumla Alman vatandaşlığını kazanır. Bu kişi aynı zamanda yabancı statüsündeki anne ve babasının da vatandaşlığına sahiptir. Çifte vatandaş durumunda olan bu kişilere, 18 yaşına girdiklerinde, Alman dairelerince, iki vatandaşlıktan birini seçme çağrısı (Optionspflicht) yapılır. Bu durumdaki kişiler, 23 yaşını dolduruncaya kadar seçme kararını vermezlerse, otomatik olarak Alman vatandaşlığını kaybederler. Alman vatandaşlığını kaybeden kişilere, eğer Almanya´da kalmak isterlerse, İkamet Yasasının 38. maddesine göre tekrar oturma izni verilmektedir.
Kaynak: www.almanyakonsoloslugu.com
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur