Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

Avustralya Göçmenlik İşlemleri

Hashtag

Hayatında radikal bir değişiklik yaparak Avustralya’ya taşınmak, Avustralya’da yaşamak, Avustralya’da çalışmak, hatta belki ilerleyen dönemlerde Avustralya vatandaşlığı almak ve bu sebeple Avustralya göçmenlik şartları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen ancak sürece nereden başlayacağını bilemeyenleri buraya alalım…

Avustralya Nitelikli Göçmenlik Programı başvurularınızı kendiniz yapabileceğiniz gibi, göçmen danışmanlığı mesleğini düzenleyen ve yöneten Avustralya’daki yetkili tek kuruluş olan Göçmen Danışmanı Kayıt Otoritesi (MARA – Migration Agents Registration Authority) tarafından resmi olarak yetkilendirilmiş Avustralya Göçmenlik Ajansları aracılığıyla da işlemlerinizi sürdürebilirsiniz. Bu konuda MARA kaydı olmayan danışmanlık firmalarından destek almak da mümkün tabi.

Biz, risk almak istemediğimiz ve süreci itinayla takip edecek yeterli zamanı bulamayacağımızı düşündüğümüz için MARA kaydı olan bir göçmenlik ajansı ile çalışıyoruz. Ancak işlemlerimizi bizim adımıza bir başkasının takip etmesinin de ciddi bir maddi bedeli var tabi. (Danışmanlık firmamızla yaşadığımız süreci ve ücretle hakkındaki bilgileri başka bir yazıda anlatacağım.)

“Başvurumu da takibini de kendim yaparım” diyenler için bu yazı bir başlangıç noktası olabilir diye düşünüyorum.

1-AVUSTRALYA GÖÇMENLİK BAŞVURUSU İÇİN İLK ADIM NE OLMALI?

Bu süreçte en fazla karşılaşacağınız bir kaç tabirin neyi ifade ettiğini öğrenmek, sanırım ilk adımı atmak için en doğrusu olacaktır.

Expression of Interest (EOI) : Avustralya nitelikli göçmenlik için vize başvurusunda bulunmayı planlayan kişilerin sahip oldukları niteliklere göre doldurmaları gereken, elektronik bir formdur. Ancak EOI, vize başvurusu yerine geçmez. Sadece sizin nitelikli göçmenlik için vize başvurusunda bulunmak istediğinizi gösterir. Bu formu doldurarak Avustralya hükümetine, eyaletlere ve işverenlere “ben kalifiye bir çalışanım ve ülkenizde çalışmak istiyorum”u haber vermenin bir yoludur aslında. Böylece Avustralya hükümeti ve diğer kurumlar tarafından farkedilip davet alma şansı yaratmış olursunuz. Tabi böyle bir davet almama ihtimaliniz de var. EOI’de belirtmeniz gereken nitelikleriniz;

Temel kişisel bilgileriniz

Mesleğiniz

İş tecrübeleriniz

Eğitimleriniz

İngilizce bilginizin seviyesi

Mesleğinizle ilgili sahip olduğunuz niteliklerin detayları

İş ve yatırım tecrübeleriniz.

2- AVUSTRALYA GÖÇMENLİK İÇİN BAŞVURULACAK VİZE TÜRÜ NASIL BELİRLENİR?

İşte bu kısım oldukça kritik. Hatta bize göre, tüm alternatifleri inceleyip hangi vizeye başvurabileceğinizi netleştirdiğiniz noktada işin büyük bir kısmını halletmiş oluyorsunuz. Eğer bir danışmanınız varsa, sahip olduğunuz niteliklere göre hangi vize türünün size daha uygun olduğuyla ilgili bir yönlendirmede bulunuyor. Fakat başvuruyu bireysel olarak yapacaksanız, olası tüm alternatifleri tarayıp en uygun seçeneği bulma işi size kalıyor. X vize türüne başvuruda bulunup red alma riskiniz varken, Y vize türüne başvurduğunuzda kabul edilme ihtimaliniz olduğu için, hem nakdinizi hem de vaktinizi boşa harcamamak, üstüne bir de red cevabı alıp moral bozukluğu yaşamamak adına hangi vizeye başvuracağınızı baştan doğru seçmeniz oldukça önemli.

3- AVUSTRALYA NİTELİKLİ GÖÇMENLİK VİZE TÜRLERİ

İŞVEREN SPONSORLUĞU İLE ALINABİLEN VİZELER

Bu vizelerden birine başvurabilmek için, Avustralya’da bir işverenin sponsorluğunu almanız yani bir işveren tarafından davet edilmeniz gerekiyor.

İşveren Sponsorluğunda Nitelikli Göçmenlik Vizesi (Employer Nomination Scheme Visa / Subclass 186)

Özel Bölge Sponsorluğunda Göçmenlik Vizesi (Regional Sponsored Migration Scheme visa / Subclass 187)

Geçici (Uzun Süreli) Nitelikli Çalışma Vizesi (Temporary Work (Long Stay) (Skilled) Visa / Subclass 457)

4- BAĞIMSIZ YA DA EYALET / BÖLGE SPONSORLUĞU İLE ALINABİLEN VİZELER

Bu vizelerden birine başvurabilmek için, Avustralya’da bir işveren sponsorluğu şartı aranmamıyor. Yani Avustralya’da şimdiden sizi bekleyen bir iş ve işvereniniz yoksa, bu vize tiplerinden birine başvurmanız uygun olacaktır. Ancak isimlerinden de anlaşılabileceği gibi, bu vizelere bağımsız olarak (yani sponsorluk olmadan), ya da bir eyaletten / bölgeden sponsorluk almak şartıyla başvurabilirsiniz.

Bağımsız Nitelikli Göçmenlik Vizesi (Skilled Independent Visa / Subclass 189)

Eyalet Sponsorlu Nitelikli Göçmenlik Vizesi (Skilled Nominated Visa / Subclass 190)

Özel Bölge Sponsorluğunda Nitelikli Göçmenlik Vizesi (Skilled Nominated Or Sponsored (Provisional) Visa / Subclass 489)

KAYNAK:avustralyadayiz

. Towntalk
remove_red_eye763

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur