Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

LVİV'E GİDECEKLERE TÜYOLAR

Hashtag

Ukrayna’nın batı şehirlerinden Lviv her geçen sene artan popularitesi ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi.

Yılın her mevsimi festivallere ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan Lviv, adeta Ukrayna’nın sanat başkenti.

Sizler için kentin 19 özel mekanı derledik. Lviv gezi rehberinize not edin :)) Şimdiden iyi keşifler;

1-) Pazar Meydanı

Lviv’in en ünlü meydanı olan Pazar Meydanı eski şehrin tam merkezinde yer alır. Yüzlerce yıldır değişmeyen binaların çevirdiği meydanın 13’üncü yüzyıla kadar dayanan bir geçmişi var.

Bugün kafeler, restoranlar, şarap marketleri ve sanat galerileri ile çevrili meydan Lviv’e gittiğinizde ilk olarak uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor.

2-) Miska Rastuşa – Goradskaya Ratuşa (belediye binası)

Lviv’e tepeden bakılabilecek en iyi noktalardan biri olan Miska Ratuşa, şehrin tam kalbinde yer alıyor. Turistler yapımı 1835’te tamamlanan binaya çıkıp manzaranın tadını çıkartıyorlar. Adres: Poştova Ploşa 1

3-) Lviv Ulusal Tiyatro, Opera ve Bale Binası

1900 yılında açılan Lviv Slomi Kruşelnitska Ulusal Tiyatro, Opera ve Balesi kurulduğu günden bu yana sanatseverlerin Lviv’deki bir numaralı uğrak noktası.

Göz kamaştıran mimarisi ile Lviv’in simge binalarından olan Lviv Operası ihtişamlı gösterimlere sahne oluyor. Adres: Prospekt Svoboda 2

4-) İtalyan Avlusu

16’ıncı yüzyıla dayanan geçmişi ile kentin en eski mekanları arasında yer alan İtalyan Avlusu dinlenmek için ideal bir uyrak yeri.

Yazlık bahçesi ile insanı şehrin gürültüsünden bir anda uzaklaştıran İtalyan Avlusu, denk geldiğinizde jazz konserleri ile karşılaşabileceğini bir mekan.

5-) Ermeni Kvartalı (Armyanskiy Kvartal)

13’üncü yüzyılda hatırı sayılır bir Ermeni nüfusu barındıran Lviv, Ermenilerden kalan evleri bozulmadan korumuş bir şehir. 13’üncü yüzyılda Lviv’e göç etmek zorunda kalan Ermeniler, birbirlerine yakın bir yaşam sürmüşler.

Ermenilerin ikamet ettikleri cadde bir süre sonra Ermeni Caddesi olarak adlandırılmış. Bugün Armyansky Kvartal’a gidenler 1370 yılından kalan Ermeni Kilisesi’ni ve taş ustalarının ellerinden çıkan evleri görebilirler.

6-) Pototskih Sarayı

Gözalıcı ihtişamı ile görenleri kendine hayran bırakan Pototskih Sarayı (The Potocki Palace) 19’uncu yüzyıl mimarisinin tüm inceliklerini barındırıyor.

Balo salonu sıklıkla kullanılan saray turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. 1973 – 74 yılları arasında restore edilen saray bugün Lviv Sanat Galerisi tarafından kullanılıyor. Adres: Kopernik Caddesi 15 numara

7-) Bernardskiy kilisesi ve manastırı

Dışardan alçak gömülü görünüşüne aldanmayın. Bernardskiy Kilisesi ve Manastırı, içine girenleri iç mimarisi ile kendine hayran bırakan bir binaya sahip.

17’inci yüzyılda inşa edilen Bernardskiy Kilisesi ve Manastırı sadece dini bir mekan olarak düşünülmemiş. Bina gerektiğinde savunma amaçlı olarak kullanılmak üzere sert kayalardan inşa edilmiş.

Bina uzun yıllar savaş dönemlerinde Lviv’in savunması için de kullanılmış.

Aradan geçen üç asır boyunca binanın tek bir duvarı bile yıkılmamış.

8-) Boim Şapeli

17’inci yüzıla dayanan Boim Şapeli hem sıradışı mimarisi ile Lviv’de görülmesi gereken başlıca mekanlardan biri.

Avrupa bir benzeri daha olmaan Boim Şapeli’ni kimin inşa ettiği tam olarak bilinmiyor. 18’inci yüzyılda Şapel içindeki mezarların şehir mezarlığna defnedilmiş.

Boim Şapeli 1968’den beri Lviv Sanat Galerisi’nin parçası olarak kullanılıyor.

9-) Yüksek Kale Tepesi

Lviv merkezindeki en yüksek nokta olan Yüksek Kale Tepesi 413 metre yüksekliğe sahip. 13’üncü yüzyıla yerleşimin olduğu tepe bugün Lviv’i tepeden görmek isteyenlerin uğrak yeri.

İsveç ordusunun 17’inci yüzyılda sık sık saldırdığı kaleden bugüne fazla birşey kalmamış. Kalenin taşlarının bir kısmı Lviv’in taş yollarının inşaatında kullanılmış.

Bugün tepeye bir noktaya kadar araçla çıkılıyor. Zirve için ise bir süre yürümek gerekiyor.

Parkur yürümek için çok zorlu değil, araç kullanmadan uzun ağaçların arasında yapacağınız kısa bir yolculukla tepeye çıkabilirsiniz.

10-) Müze – eczane

Lviv’i ziyaret eden turistlerin girmeden geçmediği müze – eczanenin ünü Avrupa’ya kadar yayılmış.

Yüzyıllardır aynı yerde olan eczanenin kuruluş tarihi 1735.

Her gün onlarca turistin ziyaret ettiği müze – eczane, Lviv’de ziyaret edilecek listenizde bulunması gereken bir mekan.

11-) Müze-restoran Salo

Ukrayna olur da salo müzesi olmaz mı…

Duyanların, bilenlerin yemekte ve çoğu zaman anlamakta zorlandıkları Salo, Ukrayna mutfağında özel bir yere sahip.

Lvivliler, şehirlerini ziyaret eden turistlerin ilgisini çekmek için Salo’dan heykeller, satranç tahtaları gibi günlük hayatta kullanılan bir çok eşya yaparak müzeye koymuşlar.

Salo’nun 35 türünün de satıldığı Salo Müzesi’nde her daim müşteri var. (Salo; genelde çiğ domuz yağından oluşan bir tür meze. )

12-) Bira müzesi

Bira nasıl yapılır, içine neler konur, gerçek bir bira nasıl üretilir? Bu soruların yanıtı Lviv’de 2005 yılında kurulan bira müzesinde gizli.

Özel bir bira fabrikasının içinde ziyaret edilen biraz müzesinde, tarihi bira şişeleri, biraz yapılan fıçılar, bira bardaklar sergileniyor, üretim teknikleri anlatılıyor.

Lviv’de bira üretiminin 1700’lerin öncesine dayandığı düşünüldüğünde, müzenin bira tutkunları için Lviv’e uğradıklarında görmeleri gereken mekanlar arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Müzede degüstasyon da yapılıyor.

13-) Kriivka

Lviv’e gelip Kriivka’yı görmeden gitmek olmaz.

Sadece 2008’de 80 bin turistin ziyaret ettiği ‘efsanevi’ bar Kriivka’nın ünü sınırları aşmış.

UPA’nın savaşçılarına adanan mekana girişte, sizi karşılayan kapıdaki güvenlik görevlisinin Slava Ukraina (Ukrayna’ya Şan Olsun) sloganına ‘Geroyam Slava’ (Kahramanlara Şan Olsun) diyerek yanıt vermeniz gerekiyor.

Bunu söylemezseniz hiçbir şekilde mekana giremiyorsunuz. Bu geleneğe saygı göstermezseniz sert bir tepki alabileceğinizi söylemek isteriz.

14-) Lviv Çikolata Fabrikası

Ukraynalılar, ‘ülkede en lezzetli çikolata nerede yenir?’ sorusuna bir çırpıda yanıt verirler. Lviv…

Her sene çikolata ve kahve festivallerinin düzenlendiği Lviv’deki, Lviv Çikolata Fabrikası hem yerli hem de yabancı turistlerin uğramadan geçemediği bir yer.

Soğuk bir kış gününde bir fincan sıcak çikolataya hayır diyemeyen, ya da ‘koyu bir kahvenin yanında üretimden yeni çıkmış büyük bir çikolata kalıbını bir çırpıda bitiririm’ diyen biriyseniz mekan tam size göre.

15-) Baca Temizleyici heykeli

Staroyevreyskaya Caddesi üzerindeki Dom Legend’in çatısına yerleştirilen Baca Temizleyici Heykeli, dilek dileyenlerin uğrak noktası olmuş.

Baca Temizleyicinin yanındaki baca borusuna para atan ziyaretçileri dileklerinin kabul olmasını umuyorlar. Borudan içeri atılan bozuk paralar, doğrudan şehrin atık su kanallarına karışıyor.

16-) Lyçakivske Mezarlığı

40 hektar üzerine kurulu Lıçakovskoe Mezarlığı heykelleri ile ünlü.

Her biri birer sanat eseri olan yüzlerce heykel turistleri Lyçekivske (Lyaçakovskoe) mezarlığına çekiyor çekiyor.

Yaklaşık 300 bin kişinin gömülüü olduğu mezarlık, Lviv’in en sıradışı mekanlarından biri. 18 ‘inci yüzyılda kurulan Lyçakivske Mezarlığı bugün de sonsuz yolculuğa çıkan sakinlerini ağırlıyor.

17-) Yer altı nehri Poltva

Lviv’i bildiğini düşünen bir çok Ukraynalı bile Poltva yer altı nehri konusunda fazla bilgiye sahip değil. Yüzlerce yıl önce Lviv sokaklarından geçen nehir, patlak veren kanalizasyon sorunu ile karşı karşıya kalıyor.

Şehir kanalizasyonunun nehire boşalmasını engellemek isteyen şehir yönetimi, 1879’da büyük bir proje başlatıyor. Proje ile nehrin Maria Zankovetskaia tiyatrosundan Şevçenko Bulvarı’na kadar olan kısmı kapatılıyor.

Nehir-poltvaProje 1920’de sona eriyor ve nehrin kanalizasyon ile kirlenmesinin ve kanalizasyonun şehrin ortasında akmasının önüne geçiliyor. Nehir bazı noktalarda yer altına taşınıyor.

Bugün yer atlından akan nehrin bazı bölgelerine turistik geziler düzenleniyor. Lviv’e ziyaretiniz sırasında tur rehberinden bilgi edinebilirsiniz.

18-)Arena Lviv Stadyumu

2012 Avrupa Şampiyonası için inşa edilen Lviv Arena ülkenin en modern stadyumlarından biri. Stadyum karşılaşmaların olmadığı günlerde turistlerin ziyaretine açılıyor.

Uzun süre Lviv’de kalanlar için bir günlük programa eklenebilecek bir mekan.

19-) ‘Vernisaj’ Pazarı

Yüzlerce tablo, binlerce el işi… Sanatı ve özellikle tabloları ve antika eşyaları seviyorsanız Rinok Vernisaj (Vernisaj Pazarı) tam size göre. Yaz aylarında 19’a kadar açık olan pazar yeri, kışın 17’de kapanıyor.

. Towntalk
remove_red_eye557

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur