Hashtag
Astana havalimanının uluslararası ve Kazak havayollarından oluşan Taşımacılar Komitesi, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) Orta Asya temsilciliği ile birlikte 2017 yılı ikinci yarısından itibaren havalimanı tarifelerinin artık düzenlenmemesinden sonra havalimanı hizmetlerine yapılan zamlar konusunda basın açıklaması yaptılar.
Uluslararası uygulamada havalimanlarının faaliyetleri devlet tarafından düzenlenmekte olup, havaalanları ayrıca ekstra avantajlar ve hizmetleri geliştirmek için fiyatlara zam yapılırken havayolu şirketlerini önceden bilgilendirmektedir. Havalimanlarının etkin işlemesi ve gelirlerin artışı ise havacılıkla doğrudan bağlı olmayan ek hizmetler sayesinde sağlanabilir. Örneğin, Avrupa ve Amerika’daki havalimanları gelirlerini iç mekan ve ekipmanları kiralama, reklam vs. çeşitli ticari faaliyetlerle arttırıyor. Fakat Kazakistan havalimanları tarifelere zam yaparak gelir elde etmenin kolay yolunu seçti.
Havayolu şirketlerine tarife saydamlığı ve tarifelerin tartışılabileceğine dair verilen güvencelere rağmen Astana havaalanı uluslararası uçuşlarda biniş ve kalkış tarifesini %30, güvenlik tarifesini %100, uçakların havalimanında bulunması için %157, uçakların belirlenen süreden fazla havalimanında bulunması için %188 arttırdı.
Kazakistan’da havalimanları hizmetleri tarifelerine zam yapılmasından dolayı birçok uluslararası havayolu şirketi pazarı terketti. Austrian airlines, KLM ve Asiana Airlines Astana uçuşlarına son verdi. China Southern ve FinAir Astana uçuşlarını durdurdu. Etihad, LOT ve AirArabia uçuş sayısını azalttı. Ayrıca British Airways, Air Baltic, Czech Airlines ve “Pobeda” havayolu şirketi de artık Astana’ya uçuş yapmıyor.
IATA Orta Asya Temsilcisi Jordan Karamalakov, “Havalimanı tarifelerini belirleme konusunda net kuralların olmaması ve taşımacılar ile ön istişareler yapılmamasından dolayı Kazakistan uluslararası havayolu şirketleri için cazibesini kaybediyor. Bu sene havalimanı hizmetleri ve yakıt fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı bazı havayolu şirketleri artık Kazakistan’a uçuş yapmaktan vazgeçebilirler.
Turkish Airlines, Lufthansa, LOT, Air Arabia ve FlyDubai gibi büyük havayolu şirketleri Kazakistan Cumhuriyeti Sivil Havacılık Komitesi’ne ve Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı’na yeni fiyatları itiraz ettiklerine dair resmi yazı gönderdiler. Dolayısıyla Yatırım ve Kalkınma Bakanı’ndan havalimanı tarifelerini eski düzeyine getirmesini, Astana havaalanında tarife oluşumuna ilişkin istişareler düzenlemesini, Milli Ekonomi Bakanı’ndan da havalimanı hizmetleri üzerindeki düzenlemelerin kaldırılmasına dair kararını iptal etmesini rica ederim. Çok kısa zaman içerisinde havalimanı tarifeleri ve harçlarının belirlenmesi için net kuralları ortak hazırlamamızı teklif ediyorum.” diye konuştu.
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur